Kuşlar ve Tavuklarda görülen kuruma tabir edilen hastalık ; hayvanlarda zayıflık, halsizlik, durgunluk gibi belirtiler gösterir.Viral, bakteriyel , Paraziter veya mantar enfeksiyonlarindan hatta bu mikroorganizmaların 2-3 etmen bir arada bulunmasından da kaynaklanabilir. Özellikle hastalık sağlıksız kümeslerden kaynaklanmakla birlikte aşağıda bahsettiğim bir çok nedenden dolayı yaşanabilir.
Bu hastalık tek bir etmen tarafından meydana gelmemekte olup 4-5 etmen veya patojen tarafından oluşturulur. Ne yazık ki hastalik fark edildiğinde hastalığın seyri epey ilerlemiş duruma gelmektedir. Tedaviside ne kadar erken teşhis edilirse o kadar hayvanın kurtulma şansı olacaktır. En önemli belirtisi kuşlarda göğüs kemiğinin bıçak sırtı gibi hissedilmesidir.
TEDAVİSİ
Tedavisi zor olmakla beraber bu tedavide 1veya haftalık kür uygulamak çok daha faydalı olmaktadır. Bu kür e başlamadan önce hayvanların önlerinden mineral ve mozaik leri kaldırmak gerekir. Kür uygulamanın aşağıdaki siraya göre takip etmeliyiz.
PARAZİT TEDAVİSİ
İlk olarak parazit tedavisinden başlanmalıdir. Ascaridess Galli ve cesdot denen parazitler, barsaklara yerleşerek hastalığa sebeb olmaktadır. Piyasada çok çeşitli ilaçlar vardir.Örneğin Levamin, Citarin-L , Nilverin gibi etken maddesi levamizol olan veteriner ilaçları verilmelidir. Parazit ilacı 1 gün verilmesi yeterlidir.hata 1 günlük dozu ağızdan tek seferde verilirse hayvana verildikten 1 saat sonra hayvanın dışkısına dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. Şayet dışkıda yoğun bir şekilde görülür ise kür uygulaması bırakılabilir. Bu ilaçlar parazit yumurtalarina etki etmediği için 14 gün sonra tekrarlanması hayvanı 1 yıl koruyabilir.
KOKSİDİYOZ TEDAVİSİ
Genellikle Genç kuşlarda görülür. Kanli ishal olarak da bilinir. Bazı durumlarda ishalde kan görülmeye bilir. ishal belirgın özelliğidir. Hastalığa Eimeria türleri sebep olur.Kümeste diğer kuşlara çok hızlı yayılır. veteriner ilaçları satan herhangibir yerden koksidiyoza karşı ilaç istendiğinde. rahatlikla temin edebilirsiniz.(Örneğin; Koksidin , Amproliyum,. . . ). 2 gün vermeniz yeterli olacaktır.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ
Geniş spektrumIu Suda eriyebilen herhangi bir antibiyotik kullanilabilir . Tercihen Enroflaxasin etken madde içeren Antibiyotikler daha faydalı olmaktadır. (Örneğin; Baytril, vilfloks, Enrofin ...)
Bu ilaçlardan %10 Iuk olanlardan 1Litre suya 1ml ( insilin iynesi ile 100 cc ) ilaç atılarak 5 gün boyunca aralıksız verilmelidir. Eğer bir tek kuşa verilecekse günlük insilin iğnesi ile 8 IU ağızdan 5 gün verilmelidir.
MANTAR TEDAVİSİ
Mantar Enfeksiyonu çeşitli organlarda etkisini gösterir.ağız da pamukcuğa ve barsaklarda barsak yapısının ve içeriğine zara verir.Eczanelerden alcağınız Mikostin veya flagly tabletten 4 gün boyunca vermeniz gerekir
Yorumlar
İlk Yorumu Siz Yazın